Активизам склања дјецу и младе са улице

Александар Стојановић
Активизам склања дјецу и младе са улице

Бањалука - Низом активности у оквиру пројекта "Клубови за дјецу и младе", који ће почети са радом у новембру, дјеца и млади ће имати прилику да развијају позитивне животне вјештине и активизам у својој заједници.

За овај пројекат, који спроводи Омладински центар "Здраво да сте", биће издвојено 19.680 КМ, а подржали су га град и УНДП у оквиру Регионалног програма локалне демократије.

Из Омладинског центра истичу да је пројекат усмјерен на унапређење капацитета и услова заједнице, да адекватно одговори на потребе дјеце и младих. Намјера је да низом активности дјеца буду усмјерена на развој позитивних животних вјештина и да се спријече негативни облици понашања, као што су насиље, преступништво или изолација.

- Ово намјеравамо да постигнемо тако што ћемо обогатити садржаје за провођење слободног времена за дјецу и младе у пет мјесних заједница у Бањалуци. Свака мјесна заједница има различите потребе, па ћемо у зависности од тога организовати своје активности. На примјер негдје ће бити потребно да буде уређен паркић, игралиште, засађено цвијеће и слично - рекла је директорица Омладинског центра "Здраво да сте" Александра Штрбац и додала да су планиране мјесне заједнице Центар два, Борик два, Обилићево, Булевар и Росуље.

Из ове организације поручују да се надају да ће тиме почети нове видове сарадње који ће ићи у корист младих суграђана.

- Активности ће бити креативног и рекреативног типа, групне посјете и дружења, мале акције у насељу, према интересовању и потребама дјеце и младих. Веома нам је важно да те активности не буду наметнуте већ да буду оно што млади требају и желе, јер они имају врло мало могућности да креирају дешавања у заједници и учествују у њима - истакла је Александра Штрбац.

Примарна циљна група су они који имају од десет до 18 година, а планирано је да директно буде обухваћено најмање 120 дјеце. Другу циљну групу чине становници насеља у којима ће пројекат бити реализован, градске институције и организације које су усмјерене на рад са дјецом и за дјецу. Све активности ће бити бесплатне и отворене за оне који желе учествовати, без икаквих посебних услова, а средства која УНДП и град издвајају за овај пројекат покриће трошкове.

Штрпчева је истакла да ће ускоро бити потписан уговор, а активности, које би требало да почну у новембру, трајаће шест мјесеци.

Из организације "Здраво да сте" наводе да ће се у наредном периоду трудити да раде више на успостављању сарадње са приградским и сеоским насељима.

- За ово постоји интересовање, јер ми покушавамо да успоставимо и сарадњу са мјесном заједницом у Драгочају, помажући иницијативу младих људи из овог насеља којима је потребан простор за окупљање, учење и развој. Надамо се да ће и домови културе, који су скоро обновљени, отворити врата за дјецу и младе - закључила ­је Александра Штрбац.

"Креативни август"

Организација "Здраво да сте" је у августу организовала манифестацију "Креативни август", која је привукла велики број најмлађих становника. У оквиру пројекта промовисане су позитивне вриједности и креативни изражај кроз бесплатне радионице сликарства, плеса, стрип-цртања, школа гитаре, спорта и слично. Милан Матић, који је учествовао на радионици из цртања, рекао је да је нашем граду потребно више оваквих догађаја.

- Обожавам стрипове и драго ми је да ми се указала прилика да научим основе цртања стрипова. Ово је сјајно искуство, а дружење и забава су били на високом нивоу - додао је тада Матић.

Обухваћене мјесне заједнице

Центар два,

Борик два,

Обилићево,

Булевар и

Росуље

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана