Ако буде хладно, гријање ће почети и прије 15. октобра

nezavisne.com
Ако буде хладно, гријање ће почети и прије 15. октобра

Бањалука - Топлане у БиХ ужурбано се спремају за почетак гријне сезоне, која почиње 15. октобра, а како из њих поручују, уколико буде потребе гријање ће кренути и раније.

Такође, у већини топлана готово је завршена и набавка енергената за гријање, што уз цијене које неће расти даје наду грађанима да се ове зиме неће смрзавати.

Из “Еко-топлана” Бањалука истичу да цијене гријања остају исте и неће бити никаквог повећања.

“Што се тиче почетка гријне сезоне, као и увијек пратимо динамику временских прилика, али и потребе наших корисника и сигурно је да Бањалучани неће имати хладне радијаторе када су вањске температуре ниске”, казали су из “Еко-топлана” за “Независне”.

Додају да када је ријеч о енергенту - набавка дрвне сјечке иде по плану.

“До сада смо обезбиједили преко 60 одсто потребне количине дрвног сортимента за цијелу сезону. У складу са временским приликама и динамиком рада нашег стратешког партнера Јавног предузећа 'Шуме РС', до краја године требало би да имамо обезбијеђену комплетну потребну количину дрвног сортимента за гријну сезону која је на прагу”, појаснили су из “Еко-топлана”.

Зоран Кнежевић, в.д. директора “Топлане” из Приједора, истиче да нема промјене у цијенама гријања и да су такве цијене уназад неколико година.

“Што се тиче припрема за предстојећу гријну сезону - оне још трају, али у самом су завршетку, тако да ће систем бити спреман за гријање од 1. октобра”, казао је Кнежевић и додао да је при крају набавка енергента за наредну сезону.

Према његовим ријечима, иако гријна сезона почиње званично 15. октобра, уколико временске прилике буде изискивале гријање ће бити пуштено и раније.

Из предузећа “Топлане Сарајево”, међутим, истичу да цијена гријања искључиво зависи од цијене гаса као основног енергента за производњу топлотне енергије.

Према ријечима Жење Љубушкића, шефа Кабинета директора овог предузећа, “Топлане Сарајево” су у потпуности извршиле ремонт котловских постројења, топлотних подстаница, дистрибутивне мреже, те замјену дотрајалих дијелова.

“Спремни смо за нову гријну сезону”, казао је Љубушкић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана