Akcija Elektrokrajine: Davaoci krvi ruše granice

Akcija Elektrokrajine: Davaoci krvi ruše granice 22.04.2018 10:35 | Miloš Vasiljević

Banjaluka - Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi preduzeća "Elektrokrajina" organizovao je u petak tradicionalnu humanitarnu akciju u okviru koje su prikupljene 144 doze ove dragocjene tečnosti.

Humanim radnicima ovog preduzeća pridružila su se i bratska udruženja iz Republike Srpske i Srbije, pa su krv dali i radnici iz Kragujevca, Ugljevika, Bijeljine, Trebinja Gacka i Višegrada. Predsjednik Aktiva "Elektrokrajine" Vukašin Ćirić oduševljen je odzivom kolega iz firme, ali i odličnom posjetom prijatelja iz drugih gradova, kojima ni stotine kilometara nisu bile prepreka da pokažu humanost. Krv je dao 121 radnik, a 23 su zbog hitnih potreba tu učinili prethodnih dana u lokalnim zavodima za transfuziju.

- Dva puta godišnje organizujemo velike akcije, u aprilu i septembru. Imamo 430 članova, a ovaj put nam se pridružilo još deset humanista - rekao je Ćirić.

Radnik "Elektrokrajine" Veselin Savić 12. put je darovao  krv, a tako će biti sve dok ga zdravlje služi.

- Ovo je human čin, a lijepo druženje nikada nije izostalo, pa je tako bilo i ovaj put - kazao je Savić i dodao da ovakva okupljanja vraćaju vjeru u bolje sutra.

Njegov kolega Radovan Stanković (54), nije se ni trenutak dvoumio da li da se odazove akciji, a 28. put je darovao krv.

- Dva puta dajem krv svake godine, i u penziju kad odem i tada ću to činiti. Nama to pričinjava zadovoljstvo, a nekome ovim činom možemo da spasimo život - kazao je Stanković.

Snežana Aćimović, koja je sa još četvoro kolega došla je iz Kragujevca, kaže da im dug put koji su prešli nije bio prepreka da se odazovu pozivu prijatelja.

- Imali smo priliku i da se prošetamo lepom Banjalukom, tako da smo spojili lepo sa korisnim - kazala je Snežana.

Najbrojniji gosti bili su iz UDDK "Gacko", koji su darovali osam doza, a uprkos ogromnoj želji dva Gačanina, to nisu mogla da učine zbog zdravstvenih poteškoća. Za njih dobro djelo i čin solidarnosti ne može biti daleko, pa rado pomažu onima kojima je pomoć neophodna, a to čine i van granica RS. Da će tako biti i ubuduće poručuju Miroslav Hrgo Vuković koji je dragocjenu tečnost dao 64 puta.

- Krenuli smo iz Gacka jutros prije pet sati kako bismo stigli na vrijeme. Ovu akciju podržavamo već treću godinu uzastopno. Dio naših članova su studenti, dok su ostali prešli više od 300 kilometara da bi darovali najdragocjenije kapi tečnosti - kazao je Vuković.

Uprava preduzeća svesrdno podržava Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi i im veliku podršku.

- Ovo je najočitija i najplemenitija akcija koje se može provesti u našem društveno odgovornom poslovanju, a "Elektrokrajina" pored osnovne djelatnosti nastoji i na druge načine pomoći širom društvenoj zajednici - kazao je portparol "Elektrokrajine" Predrag Klincov.

Novinar "Glasa" dao krv

Rame uz rame sa humanistima koji su strpljivo čekali na red da daruju dragocjenu tečnost bio je i novinar "Glasa Srpske". 

Ovaj Gačanin, koji ima tek 24 godine, do sada je krv poklonio 15. puta, a zbog pomisli da je možda nekome spasio život to će rado činiti i dalje.

Posebno je ponosan na činjenicu da mnoge njegove zemljake krasi crta dobročinstva, što su pokazali masovnim odzivom na akciju "Elektrokrajine", zbog čega je i sam podržao ovu humanu misiju.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica