48 година од разорног земљотреса: Љубав и пријатељство вратили живот граду

Јован Шкрбић
48 година од разорног земљотреса: Љубав и пријатељство вратили живот граду

Бањалука - Ране од земљотреса, којем ће се петак навршити 48 година откако је погодио Бањалуку, никада неће зарасти, упркос томе што град из године у годину поприма нове обрисе.

О томе би могао да посвједочи и професор Војислав Алвир који је имао 15 година када је Бањалуку погодио земљотрес.

- Сјећам се као да је јуче било, рушили су се објекти које су градиле познате историјске личности. Али, јединство нашег народа је опоравило град и помогло му да опет стане на ноге - рекао је Алвир.

Додао је да се у тим немилим моментима истицала међуљудска солидарност, те је помагао ко је стигао.

- Садашњу школу "Бранко Ћопић", која се звала "Мирко Вишњић", направили су Македонци, Гимназију Сарајлије, ОШ "Георги Стојков Раковски" су подигли Бугари, и тако даље. Сви су помагали, од наше тадашње власти до народа који су нас окруживали - прича Алвир.

Није лако бити посматрач такве природне катастрофе у којој је однесено 15 живота и повријеђено 1.117 људи.

Алвир се присјећа да су након првог, блажег, потреса локалне власти упозориле ђаке да не иду у школе и раднике да не иду на посао, чиме су спасили многе животе. Стравичне слике још су пред очима и његове супруге Лидије.

- Видјела сам како се руши кула на кући Поповића и кула на згради данашње Градске управе. Било је страшно, ужас је ријеч која може описати тај догађај - каже Лидија.

Она је тада имала само 13 година, када се са мајком се задесила у близини Господске улице.

- Прво се чуо тутањ из земље, па онда неки притисак, вакуум, не знам, можда је сав тај осјећај производ страха. Јаук, плач, пометња су одзвањали улицама - прича ова жена.

Након дана у којем су многи остали без домова наступило је ширење позитивне енергије и помагање угроженима.

- Љубав и пријатељство међу људима су вратили живот у Бањалуци на прави колосијек - каже Лидија.

Пошто су многи објекти били порушени, међу којима и школе, настава се одржавала у вагонима, а зима се презимила у импровизованим домовима. Захваљујући солидарности за кратак период све се вратило у стање које је владало прије земљотреса, али у срцима многих Бањалучани сваки 27. октобар и даље отвара старе ране порушеног града.

"Глас Српске"

О солидарности која је владала међу свим грађанима тадашње Југославије свједочи и чланак "Гласа" који је изашао 24. новембра 1969. године.

У тексту стоји да је велики број радника из цијеле земље и тог викенда наставио акцију солидарности. За то вријеме је Општински одбор Црвеног крста Бањалука обезбиједио одјећу, обућу и школски материјал дјеци која су морала напустити град, а осим њих, значајну помоћ су пружили норвешки, шведски и аустријски Црвени крст.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана